Aanmoedigingsprijs 2015

Voor de "Aanmoedigingsprijs 2015" werden slechts twee kandidaturen ingediend: de filmscenarist en -regisseur Gillis Coulier en de musicus Hans Hansens.

Gillis COULIER: niettegenstaande zijn jeugdige leeftijd, geboren op 30 oktober 1986, heeft kandidaat Gillis Couliers al een aardig parcours afgelegd als filmregisseur, producer en auteur van filmscripts.
Coulier studeerde audiovisuele kunsten aan de kunsthogeschool Sint-Lukas te Brussel. In 2009 maakte hij tijdens zijn 3de bachelor jaar als eindwerk de kortfilm “IJsland”, het verhaal van een man die uit de gevangenis komt en terugkeert naar zijn vriendin. In de film werkte Coulier met West-Vlaamse acteurs als Bruggeling Sam Louwyck en Wim Willaert. Het eindwerk werd meteen opgemerkt door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en kende Coulier als aanmoediging voor de “Beste Fictie Short” een wildcard toe, goed voor een budget van 60.000 euro te besteden aan een volgend project. Met “IJsland” kreeg Coulier niet alleen de erkenning van het VAF, maar ook de Sabam Prijs voor Beste Belgische Kortfilm op het FIFIB Brussel. De film werd niet alleen geprezen in België, maar kreeg ook buitenlandse erkenning. “IJsland” werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes (waar het hoge waardering kreeg), voor het Abu Dhabi Filmfestival en het filmfestival van Leeds.
In 2010 realiseerde Coulier zijn tweede kortfilm “Paroles”. De film, waarin twee broers op zoek gaan naar hun vader, werd opgenomen in Brugge en Oostende met opnieuw Sam Louwyck en Wim Willaert in de hoofdrollen. De film werd genomineerd voor diverse filmfestivals en kreeg in december 2010 de “Juryprijs” op het Internationaal Festival voor kortfilms van Leuven.
Met de van het VAF toegekende subsidie creëerde Coulier in 2013 de professionele kortfilm “Mont Blanc”. Voor de creatie van de film werd Coulier gecoacht door Felix Van Groeningen, directeur van de film “De helaasheid der dingen” en van “The Broken Circle”. De film “Mont Blanc” werd geselecteerd voor de officiële competitie kortfilm van het Filmfestival van Cannes.
Het jaar 2013 en niet in het minst 2014 werd beheerst voor het uitwerken van het scenario en de opnamen van de 8-delige TV-feuilleton “Bevergem”.
Als fiere Bruggeling steekt Coulier niet onder stoelen of banken dat hij West-Vlaming is en daarom is hij voorstander om het West-Vlaams dialect te gebruiken in zijn werken.
Recent kreeg Coulier zijn eerste subsidieschijf voor het uitwerken van een scenario voor een langspeelfilm “Cargo”.
Jan Verheyen roemt Coulier niet alleen om zijn enthousiasme, maar ook voor zijn rechtlijnigheid, het pleit volgens de gevestigde filmregisseur dat Coulier films maakt voor het brede publiek en niet voor de zuivere filmkunstenaar.
Recent startte Gilles Coulier samen met acteur Gilles De Schryver het productiebedrijf “De Wereldvrede”.
Coulier heeft op deze korte periode bewezen uit het goede hout te zijn gesneden en mag terecht geroemd worden als talentvolle jongere.

Hans HELSEN: is aumnus van, en docent aan LUCA Scool of Arts - Campus Lemmens. Hij heeft een bijzondere affiniteit met de stem. Hij combineert les geven, componeren en uitvoeren. Hij schreef voor "Pluis het uit", een lagere schookprojet van Koor & Stem waarvan er nu ook een versie voor kinderkoor beschikbaar is.
Hans Helsen (°1989) studeerde vanaf 2007 aan het Lemmensinstituut waar hij in 2012 afstudeerde als Master in the Music Education en in 2013 als Master in Composition en als leraar.

Hans Helsen won op 18 september 2015 met zijn werk "Missa Brevis" (2013) de "European Award for Choral Composers", een wedstrijd van "Europa Cantat", de grootste in zijn soort in Europa, in de categorie A (a cappella, de moeilijkste categorie).
In 2011 won hij met "Parafrasie Paranoica" de compositiewedstrijd van "Koor & Stem" tijdens de "Dag van de Koormuziek".
Momenteel studeert Helsen een bachelor klassiek zingen met Marina Smolders. Door het combineren van deze diverse disciplines groeide hij uit tot een talet op vele niveaus, getuige zijn prijs "Europea Award for Choral Composers".
Hans Helsen componeerde al werk voor koren, zoals Capella Di Voce aan het Brusselse Kathedraalkoor. Hij maakte tevens muziekcomposities voor de musical hEART.
Als zanger was Hans Helsen al actief bij Capella Di Voce (o.l.v. Kurt Bikkenbbergs), jeugdkoor Waelrant, Laudantes Consort (o.l.v. Guy Janssens) en Victoria Consort (o.l.v. Eric Van Nevel). Daarnaast zong hij gedurende drie jaar in het EuroChoir en werkte samen in projecten van E. Saveniers, G. Hendrickx, D. Gadtz (Duitsland), E. Kollar (Hongarije), B. Crnjanski, L. Hawthorne (USA) en R. De Leeuw.
Hans werkt als leraar aan de kunsthumanoria in Lier en als researcher aan het Lemmensinstituut en de KU Leuven. In zijn vrije tijd brengt hij als dirigent van het Brugse kinderkoor PRIMO (Cantores) zijn enthousiasme voor muziek over op kinderen

In een geheime stemming verkoos het Bureau filmmaker GILLIS COULIER als winnaar van de "Aanmoedigingsprijs voor het jaar 2015".