SOCIAAL-CULTURELE RAAD

Adviesorgaan van het Brugs Stadsbestuur

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Aanmoedigingsprijs 2016

Sinds 2009 kent het Bureau een prijs toe aan een beginnend kunstenaar of aan een groep van beginnende kunstenaars, als aanmoediging voor zijn/haar/hun activiteit. De prijs wordt voorbehouden aan personen jonger dan 35 jaar of aan groepen, volledig samengesteld uit min-35-jarigen. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 500.

Voor de “Aanmoedigingsprijs 2016” die in 2017 uitgereikt wordt, werden drie kandidaturen ingediend: componist Hans HELSEN, componist Benjamien LYCKE en illustrator Frieke VERLÉ.

Hans HELSEN (°1989) is alumnus van en docent aan LUCA School of Arts - Campus Lemmens. Hij heeft een bijzondere affinitieit met de stam. Hij combineert les geven, componeren en uitvoeren. Hij specialiseert zich onder ander in stemvorming bij kinderen.
Helsen componeerde al werk voor koren zoals Capella Di Voce van het Brusselse Kathedraalkoore en maakte muziekcomposities voor de musical hEAER. Helsen is ook de compnist van "Pluis het uit", een lagere schoolproject van Koor en Stem.
Helsen won in 2015 de "European Award foor Choral Composers", een wedstrijd van Europa Cantat.
In 2016 werd Helsen gevraagd als componist voor een van de verplichte koorwerken voor het Europees Muziekfestival voor de jeugd "I am nobody". Het werk werd op het festival uitgevoerd door koren uit België, Duitsland, Finland, Rusland, Slovenië en Tsjechië.
Als dirigent van het Brugse kinderkoor Primo (Cantores) brengt Helsen zijn enthousiasme voor muziek tijdens zijn vrije tijd over op kinderen.

Benjamien LYCKE (*1989) is een veelbelovende Brugse componist die een breed scala aan genres en stijlen beheerst. Naast soundtrcks voor (kort)films en games, componeert hij hedendaagse klassieke muziek (meestal akoestisch, soms ook elektronisch) voor zowel kleine als grote bezetingen. Koorwerk, opera en experimentele, discipline-overschrijdensde projecten liggen Lycke het meest aan het hart.
Lycke is naast componist ook werkzaam als dirigent.

Frieke VERLÉ (°1990) is een aan het KASG Gent afgestudeerde illustrator. Zij geeft les plastische kunsten en kunstgeschiedenis. Zij geeft ook workshops.
Frieke Verlé heeft een herkenbare stijl en een eigen coloriet ontwikkeld: ze geeft een persoonlijke "draai" aan herkenbare voorwerpen. Tekenen primeert op het schilderen. Naadt mensen zijn fauna en flora haar meest geliefde onderwerpen. De dragers van haar werken zijn velerlei: papiet, glas, houtpanelen, doeken ...
Frieke Verlé werd genomineerd als "Urban Creative" voor Best of Bruges van Villa Bota.

Na een eerste stemronde, waarbij elk van de drie kandidaten omzeggens evenveel stemmen behaalden, kregen Hans Helsen en Benjamien Lycke in een tweede stemronde meer stemmen dan Frieke Verlé. In de derde stemronde haalde Benjamien Lycke het met één stem op Hans Helsen.